بسمه تعالي
با سلام
احتراماً پس از دعاي خير و سلامتي براي شما به استحضار مي رسانيم كه دوره حبس اخير آقاي عمادالدين باقي با احتساب روز شمار زندان در تاريخ 17مهر سال جاري پايان مي پذيرد اما به دلايلي كه در زير خواهد آمد نگراني ما به عنوان خانواده او پايان نمي پذيرد و خواستار بذل توجه و رسيدگي عادلانه و بيطرفانه شما نسبت به وضعيت بغرنج پيش آمده هستيم.
آقاي عمادالدين باقي در مهر ماه سال گذشته طي تظلم نامه اي براي رئيس قوه قضائيه از 26 مورد اعمال محدوديت ها، محروميت ها و فشارها در سالهاي اخير عليه خود گزارش داده بود از قبيل ممانعت از ادامه تدريس در دانشگاه از سال 1374 به بعد، ممانعت از اشتغال در مؤسسات تحقيقاتي غيردولتي،لغو مجوز انتشاراتي متعلق به او، توقيف روزنامه ها يا مجله هايي كه او در آن مسئوليت داشته، توقيف 6كتاب او پس از انتشار و عدم صدور مجوز براي انتشار 7كتاب پس از دو سال انتظار براي صدور مجوز،ممنوع الخروج شدن و يكي از بندهاي گزارش نيز احضارهاي مكرر او به دادگاه بود. صرفنظر از اينكه داشتن شغل مشروع حق مسلم يك شهروند است وبه انحاء مختلف از آن جلوگيري شده و لطمات مادي و روحي به خانواده وارد كرده است ما در اين نامه تنها بر يكي از اين موارد انگشت مي گذاريم. بنا به شرح تفصيلي جدول پيوست اين نامه طي سالهاي اخير بيش از 53بار آقاي باقي و 12بار اعضاي خانواده او به دادگاه (و چند مورد وزارت اطلاعات) براي بازجويي يا محاكمه احضار شده اند كه حاصل آن چند مورد محكوميت و زندان بوده است. شايد نتوان دقيقا مشخص كرد كه گزارش پيوست چه برداشت و تصوري را در خواننده اش ايجاد مي كند اما مي توان گفت كه اگر نبود تداوم ملال آور و سيستماتيك احضارها و دادگاههايي كه به گمان بسياري براي خسته كردن يا به تعليق در آوردن زندگي فرد انجام مي شود اين گزارش هم فراهم نمي شد. افراد متعددي پيشنهاد كردند چنين گزارشي فراهم شود، يكي با انگيزه ثبت در تاريخ و ديگري براي اينكه شايد تاثيري در جلوگيري از ادامه اين روند داشته باشد. اما آنچه مسلم است هريك از اين احضارها حواشي و گرفتاري هاي خاص خود را دارند.براي يك احضار، ساعت هاي چندي صرف هماهنگي با وكيل، رايزني ها و كسب آمادگي براي دفاع و برنامه ريزي براي محبوس شدن احتمالي مي شود واگر دادگاهي در كار باشد ، مطالعه پرونده و نت برداري پرونده براي متهم و نوشتن دفاعيات و بحث هاي پيرامون آن را هم بيفزاييد. از سوي ديگر براي خانواده اي كه عملي شدن اين تهديدها را مشاهده كرده و زنداني شدن را جدي مي داند آثار اين دادگاهها مانند كساني نيست كه فقط يك خبر را در ميان انبوه خبرها مي خوانند و از كنار آن به سادگي عبور مي كنند.هر احضاري مي تواند منشاء نگراني ها و انتظار ها شود خصوصا اگر مكرر و پيوسته باشد زيرا يكي دو مورد احضار و دادگاه شايد عادي تلقي شود ولي تكرار آن چنين نخواهد بود.
اين اعمال فشارها و محدوديت هاي سيستماتيك كه عمدتاً از سوي جريان خاصي پيگيري مي شدند موجب فشارها و مشكلات فراوان و فلج كردن و بي ثبات سازي و احساس ناامني مداوم در خانواده بوده است. اين در حالي است كه تمامي موارد فوق فاقد مبناي حقوقي بوده و از سوي ديگر عملكرد آقاي باقي در چارچوب ظرفيت هاي قانوني موجود انجام شده است. متاسفانه درتمام اين سالها بجز كميسيون اصل نود و رياست محترم مجلس ششم هيچ مقام معتبري در صدد پرسش و كاوش از چرايي و چند و چون اين رخدادها و فشارها بر نيامده است و به دليل ترس يا محافظه كاري يا بي اعتنايي و اهميت ندادن به موضوع مربوط به يك شهروند كه در كسوت پژوهشگري و نويسندگي و فعال حقوق بشر شناخته شده است به اين مشكل رسيدگي نكردند و حتي به نامه هاي سربسته هيچگونه ترتيب اثري داده نشده به نحوي كه چاره اي جز سرگشاده كردن تظلم خواهي برايمان نمانده است.البته شرمساريم كه با وجود مشكلات كم و بيش مشابه براي شهروندان ديگر به مشكل خود پرداخته ايم اما اين نمونه اي از بي توجهي به وضع و تظلم خواهي شهروندان ديگر است.گرچه در مهرماه 1387 دوره حبس آقاي باقي پايان مي يابد اما پرونده هاي متعدد و مفتوح مانده كه عموماً حتي اتهامات مطروحه نيز بر خلاف قانون اساسي و قوانين عادي است(و در صورت لزوم مدارك و مستندات اين ادعا تقديم خواهد شد) اين نگراني را براي ما به وجود آورده است كه روند قبلي ادامه خواهد يافت و ما مصرانه خواستار خاتمه دادن به كليه اين پيگردها و جلوگيري از احتمال اعمال نفوذ برخي جريانهاي خاص در ادامه اين مزاحمت ها و تعيين فرد يا هيئتي براي استماع دقيق سخنان و مستندات ما و رسيدگي بي طرفانه به آن هستيم.
فاطمه كمالي احمد سرايي - همسر عمادالدين باقي
مرداد ماه 1387
احضارها و محاكمه هاي آقاي باقي و خانواده او
مقدمه:
1- درباره جزييات احضارها و محاكمات نكات تاريخي و حقوقي و سياسي ومسايلي كه در بازجويي ها يا محاكمات مطرح شده است جزييات مهمي وجود دارد كه آنها را بايد در منابع ذكر شده در جدول جستجو كرد.نكته درخور توجه اين است كه چه بسا در جهان افراد زيادي را بتوان جست كه بخاطر تكرار جرايم ضد اجتماعي مانند سرقت و شرارت و...كرارا به دادگاه رفته و محاكمه يا محكوم شده باشند اما شايد بتوان ادعا كرد كه در جهان كمتر كسي بخاطر مقالات و نوشته هاي تحقيقي و انتقادي و بخاطر عقيده و آزادي بيان و حقوق بشر در طول يك دهه پيوسته اينهمه احضار و محاكمه و محكوميت و زندان داشته باشد.
2- درباره اغلب موارد مذكور در جدول ها اطلاع رساني شده است اما در برخي موارد بخاطر برخي ملاحظات و صلاحد يدها اطلاع رساني نشده اما مدارك و پرونده هاي آن موجود است. همچنين اطلاعات مربوط به چند مورد از احضارها به دست نيامدند لذا در جدول ذكر نشده اند.
3- جدول 1 نشان مي دهد كه از سال 1374 به بعد باقي 53 بار به دادگاه يا وزارت اطلاعات احضار يا محاكمه شده است. اگر تعداد 2 بار بازجويي در داخل زندان در سال 1379 و نيز 9 بار بازجويي در ايام حبس در سلول انفرادي در ايزوله كامل در مهر و آبان 1386 را هم به آن بيفزاييم به 64 مورد خواهد رسيد.
4- جدول 2 در برگيرنده احضارها و بازجويي ها و محاكمات اعضاي خانواده باقي (همسر و فرزندان و داماد) است و نشان مي دهد كه آنها نيز 12بار به دادگاه رفته يا محكوم شده اند . اگر با توجه به بار رواني و اضطرابي كه اين احضارها و محاكمات براي خانواده دارند بخواهيم عدد فوق و جدول 2 را از اين نظر يكي محسوب كنيم آنگاه مي توان گفت كه جمع اين احضارها و بازجويي ها و محاكمات و محكوميت ها به 76 مورد مي رسد.
البته در صورتي كه تعداد بازجويي ها و محاكمات مشترك باقي و خانواده اش را كه در جدول 1 آمده است بر ارقام جدول 2 بيفزاييم مي توان گفت خانواده او نيز جمعا 15 بار به دادگاه احضار و بازجويي يا محاكمه شده اند. همچنين جلسات متعدد بازجويي آقاي كمالي در زندان و نيز حضور او در چند جلسه محاكمه را در اينجا به شمار نياورده و فقط به ذكر يك مورد بازداشت او اكتفا شده است.
5- از مجموع موارد فوق در جدول1 جمعا 5بار منجر به صدور راي محكوميت گرديده است.اول 5/7سال زندان كه در تجديد نظر به3سال كاهش يافت.دوم يكصدهزارتومان جريمه.سوم يكسال حبس.چهارم حكم3سال حبس عليه باقي و خانواده كه پس از يك سال نگراني واسترس خانواده در تجديد نظر نقض شد.پنجم محاكمه در دادگاه مربوط به انجمن دفاع از حقوق زندانيان كه در مرحله رسيدگي است . در جدول 2 نيز يك بار راي به محكوميت 3 سال حبس براي همسر و3سال براي دختر باقي داده شده كه پس از يكسال تحمل اضطراب آن راي برائت در دادگاه تجديد نظر صادر شد. يك بار هم مجله جامعه نو(به صاحب امتيازي همسر باقي) لغو امتياز شد و عليرغم برائت در دادگاه اجازه انتشار نيافت.
6- دوبار از احضارها و تفهيم اتهامات جديد باقي در ايام زندان اول بوده است. 24بار از احضارها( كه دوبارآن منجر به محكوميت شده) در فاصله 4ساله آزادي او از زندان اول تا زندان دوم بوده است كه بطور متوسط ماهي دوبار مي شود وبراي به تعليق درآوردن زندگي و ايجاد نگراني دائمي در خانواده فرد كافي است و5بار از احضارها در ايام مرخصي استعلاجي در زندان دوم بود كه در اثر دوحمله در سلول انفرادي به بيمارستان اعزام شده بود.
7- آخرين مورد اخطاريه براي تجديد محاكمه آقاي باقي و خانواده اش در پرونده اي است كه با حكم دادگاه تجديدنظر از اتهامات تبرئه شده بودند و سخنگوي قوه قضائيه نيز اين راي را اعلام كرده و قطعي دانسته بود كه با اعمال ماده 18قانون تشكيل دادگاههاي عمومي و انقلاب، ظاهرا قرار است مجددا رسيدگي نسبت به آن پرونده صورت گيرد و همزمان با نگارش اين نامه اين اخطاريه به دست خانواده رسيده است.
فايل پی دی اف ليست احضارها و محاكمات عماد الدين باقي و خانواده اش را از اینجا دانلود کنید
|